ОУ "Христо Ботев"
Основно училище в град Бургас, квартал Победа

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА-23.02-2023г.

 

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, който е известен като „Ден на розовата фланелка“. Той символизира неприемането на тормоза и насилието в училище. Неговата история започва в Канада през 2007 година. Инициатори са учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Те били силно притеснени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили ученик, облечен с розово поло, момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

   „ Денят на розовата фланелка“ е популярен сред учениците в ОУ „ Христо Ботев“- кв. Победа. На 23.02.2023 година той беше отбелязан в училището, като  ученици от III Г клас, с класен ръководител г- жа Росица Величкова  рецитираха стихотворения за добротата и приятелството и изработиха табла с лозунги против  физическото, психическото, емоционалното насилие.

     Отбелязването на „Ден на розовата фланелка“ предизвика дискусии по класове, на които  децата обсъдиха училищни прояви на тормоз с  г- жа Леонидова, г- жа Наумова и г- жа Величкова – председател на комисията по гражданско и здравно образование. Някои деца споделиха, че стават обект на подигравки и обиди и техни съученици им измислят  прякори и грозни обръщения. Други деца разказаха за директно физическо нападение.

     Всички бяха единодушни, че  училището не трябва да се превръща в сцена на неоснователна и груба вербална или физическа битка и че демонстрирането на “сила”  не винаги е знак за превъзходство. Чрез организирания флашмоб  децата казаха  заедно:“ Не, на тормоза в училището!”